сряда, 13 март 2013 г.

Как да предпазим мотора при падане?

Рано или късно всеки пада! Приемете го и се подгответе максимално за този момент. Започнете с адекватна екипировка, каска, но не забравяйте да се погрижите и за мотора.

Моторът е нежна машина, дори лекото падане може до доведе до големи разходи за поправка, особено ако машината е по-рядка и не се намират лесно части втора употреба. Начините да предпазим машината са различни, в зависимост от степента на протекция, която искаме да постигнем. 

При стънт машините, например, където падането е ежедневно се изгражда краш-кейдж и уийли-бар, които предпазват целия двигател, рамата и опашката.


При офроуд машините проблемът с опазването при падане е решен конструктивно. Те са по-леки, с по-малко пластмаси и от по-различна пластмаса, която издържа на огъване и на драскане. Освен това паданията обикновено са "на меко" в пръстта. Също така пластмасите са евтини за подмяна.

При нейкед и моторите със спойлери изискването е да има протекция, но да не се разваля визията на мотора. В същото време цената не лепенки, спойлери, капаци и др. аксесоари е висока. Всяко едно падане, дори с ниска скорост, струва скъпо. Лоусайд със скорост 40-50 км/ч. може да Ви струва:

- Лепене и боядисване на спойлери (например 300 лв.)
- Подмяна на капак (нов 350-400 лв., втора ръка 100-150 лв.)
- Подмяна на стъпенки (от 20 лв. нагоре)
- Подмяна конзола на стъпенките (от 100 лв. нагоре за нови, от 50 лв. за втора ръка)
- Огледала (от 50 лв. нагоре)

По-известните производители на предпазни аксесоари са:

R and G Racing
GB Racing
LSL 
Puig
Rizoma
Woodcraft

1. Краш тапи
Краш тапите са задължителен аксесоар, макар че в определена ситуация могат да предизвикат повече проблем, отколкото да помогнат. Те са изключително ефективни на асфалт, но стъпят ли извън пътя заорават и ако не са добре измислени могат да причинят много щети, особено ако не са захванати на правилното място. Ето защо препоръчвам да се вземат краш тапи от фирма, която се занимава с това и тества продуктите си. Истинската тапа трябва да е обемиста за да предпазва, а не просто шиш с бакелитна пластмаса, както съм виждал много самоделки. Истинската тапа трябва да седи на шарнир, който да е изработен от по-мек материал (алуминии). Работата на този шарнир е да поеме удара, като енергията се предаде на него, а не на рамата на мотоциклета.


Истинската полза от тапата е да предпази максимално рамата и двигателя на мотоциклета и доколкото може спойлерите. Ожулен спойлер, счупени мигач и огледало са най-малкия проблем при падане и изискват най-малко средства за възстановяване.

Вижте на снимката как една грешно монтирана тапа може да предизвика повече щети при едно и също падане с еднакъв мотор. На синия мотор щетите са: откъртен спойлер от огледалото; унищожен капак; одрани спойлери около капака;
При белия мотор при подобно падане пострадали са само капака и съвсем малко драснат е долния черен спойлер. Там където при синия мотор огледалото е откъртило парче от спойлера, при белия има малка черна точка престъргано. Белият мотор е с Аеро Краш тапи на R&G, докато синия е със самоделки хванати за ухото на двигателя.





При горните две снимки, собствениците и на белия и на синия мотор вече щяха да са "избили" разходите за пълен сет капаци само с това падане.

2. Протектори/слайдери за капаците на двигателя
Това е най-подценявания аксесоар, а е абсолютно задължителен. При едно падане първото нещо, което заминава e съответния капак, било то на двигател, алтернатор, съединител и тн. Лошото е, че тези капаци струват много скъпо, а са трудни за намиране втора ръка по разбираеми причини.


Ето още един случай, където тапа има, но тя не е предпазила капака. Цената на този капак нов е около 500 лв.!!! Падането е било лоусайд с около 45-50 км/ч. При една по-висока скорост този капак се изпарява за секунди, маслото изтича и единствения начин да си приберете мотора е с бус. Такова падане, дори леко, може да Ви развали уикенда на писта. При състезателите поставянето на капаци е задължително изискване, защото изтичането на масло на пистата разваля цялото състезание.


Моят съвет е задължително да оборудвате вашата машина с рейсингови капаци. Цената на 1 сет е около 500 лв., което е цената на само 1 от нов капак. Най-добрите капаци се произвеждат от GB Racing, Woodcraft и R and G Racing. Възможно е да монтирате и карбонови капаци, но освен че струват по-скъпо не вършат по-добра работа.
Предлагат се и карбонови протектори за рамата и шарнира. Те са добра протекция, но си заслужават като инвестиция при по-сериозно каране на писта.

3. Протектори за вилката
Не са задължителни, но са добра добавка и гарантират, че няма да нараните вашата вилка. Особено полезни са при стрийт каране, където вилката може да срещне някоя неравност при падане, или бордюр. Цената на нови колове, или само ботуши за коловете многократно превишава цената за протектори за вилката. Монтират се буквално за 2 минути.


4. Протектори за гърнето
Едно хубаво гърне струва ново над 1000 лв. Разбираме колко боли да го надерем, чак след като паднем. Наместо да разбирате това по трудния начин, по-добре действайте превантивно. Протектор за гърнето може да си направите сами (не е сложно), или ако държите на естетиката да си закупите. Има хубав вариант на R and G. Протекторът струва около 100 лв. и се предлага в различни варианти, според гърнето което сте монтирали на мотора (има за по-известните марки). Ако ще карате предимно на писта помислете за GP стайл гърне. То е по-малко и по-прибрано, така че има по-голям шанс да оцелее при сериозно падане.


5. Протектори на резервоара
Задачата на тези протектори е много важна, защото предпазват Вашия резервоар от деформация и "асфалтна екзема". Те могат да предпазят Вашия мотоциклет и от подпалване поради възникнала искра и разливане на гориво при плъзгане с висока скорост. Такива протектори са задължителни за Yamaha R6 от 2006 г. натам и препоръчителни за всички мотори. Цената на един нов резервоар може да достигне 1500$. Протекторите се монтират лесно, като всичко необходимо е предоставено в комплекта от производителя.


6. Протектори на кормилото-балансьори
Стандартните балансьори вършат добра работа и може да оставите този ъпгрейд за по-нататък, когато деформирате оригиналните. За разлика от оригиналните балансьори, тези на снимката са проектирани така, че да се плъзнат и да спасят клип-онса, както и мястото където са хванати. ОЕМ-ските балансьори при допир с асфалта могат да изкъртят леглото и да деформират резбата. Цената на този ъпгрейд е ниска (около 50 лв.) и е препоръчително да го направите предварително. Правете разлика между декоративните балансьори, чиято задача е да изглеждат добре (например тези на Rizoma) и тези, които са направени за да предпазят Вашия мотор (например R and G).


7. Проектори за веригата и пиньона
Това е един протектор, който е препоръчителен за каращите на писта. Проблемът идват когато моторът излезе от трасето и удари пясъка/калта. Тогава шарнира се зарива и в процеса може да унищожи веригата + задния пиньон, което да провали вашия трак ден. Добра инвестиция, но не задължителна!


8. Сгъваем лост за спирачка и съединител
Този ъпгрейд не е задължителен, но е добра опция за каращите на писта. Ще Ви осигури удобство и леко падане няма да ви развали деня, тъй като лостът ще остане здрав.


9. Рейсингови спойлери
Последният ъпгрейд говори сам за себе си. Това е най-добрият начин да предпазите мотора си на писта. Сваляте всички чупещи се и скъпи неща - спойлери, мигачи, огледала, оригинална слюда, фарове, стопове и тн. При изборът на рейсингови спойлери не е нужно да инвестирате в скъпи карбонови или ABS решения - фибростъклото е стандарт. В ибей има добри оферти за професионални сет-ове. За около 600-1000 лв. можете да се сдобиете с рейсингови спойлери по стандарта на BSB. Разбира се може да минете и евтино със самоделни (200-300 лв.), но там качеството ще е доста компромисно и грозно, което пък няма да ви пречи да раздавате газ на пистата. За съжаление този последен ъпгрейд ще означава, че се отдавате на пистовото каране, тъй като връщането на мотора в оригинално състояние отнема доста време и нерви.

В заключение, независимо дали карате само на пътя, или само на писта. Инвестицията в протекция на мотора е първото нещо, което трябва да направите. Краш тапи и капаци за двигателя са абсолютния минимум и със сигурност ще си избият цената, най-малкото заради сигурността която ви дават! Преди да правите скъпи тунинги на двигател, окачване помислете за протекция на мотора и на второ място спирачки! Подобряването на времето на пистата е хубаво нещо, но ако паднете и останете без мотор няма как да поставяте никакви рекорди.

2 коментара: