неделя, 20 януари 2013 г.

Как да се предпазим при падане?


Карането на мотоциклет е хубаво нещо, но има една поговорка: 

["Не-паднал моторист няма!"]

За съжаление в 90% от случаите тази поговорка е вярна. В зависимост от Вашия стил и среда на каране, рано или късно ще паднете. При офроуда например, падането е ежедневие. На пътя паданията са по-редки, но пък често са тежки. Много е важно да защитите себе си, като подберете добра екипировка.  Как да подберете каска може да прочетете в статията "Как да изберем каска?". В тази статия ще Ви запозная с препоръчителните производители на мото-екипировка. Запомнете, че абсолютният минимум, за да се качите на мотоциклет е: каска, яке с протектори и ръкавици.


[Подценяването на нуждата от екипировка може да доведе до фатален изход или до много болезнени и безсънни нощи.]

В зависимост от стила на каране и от нуждите, производителите са установили 4 големи групи потребители:

- рейсинг
- туринг
- офроуд
- сити

[Първото, което трябва да решите е кожа или текстил?]

Предимствата на кожата са:

- много по-трайна
- осигурява много по-високо ниво на протекция
- осигурява добра аеродинамика при висока скорост

Минусите на кожата са:

- запарва
- не пази от дъжд и кал
- изисква повече грижи за поддръжка
- тежи доста и затруднява придвижването

Предимствата на текстила са:

- лек е
- проветрив е
- по-евтин за производство
- пере се и се поддържа лесно
- пази добре от дъжд и кал

Минусите са:

- относително ниски нива на протекция
- по-къс живот на дрехите
- липса на добра аеродинамика.

На база на тези плюсове и минуси производителите са преценили, че за туристите по-подходящ е текстилът, докато за агресивните мотористи по-добър избор е кожата. Ето защо Вашият избор трябва да започне оттук: независимо от машината, ако ще карате туристически, искате да Ви е удобно, да можете да се разхождате, да не се пържите лятото в собствен сос, то тогава трябва да жертвате малко протекция и да изберете текстилна екипировка. В обратния случай, ако ще карате агресивно и на писта, то Вие трябва задължително да вземете кожена екипировка. Още повече за каране на писта е препоръчително да сте с цял екип, тъй като той предлага една идея по-високо ниво на протекция при падане от половинките.

При кожената екипировка има опция за туристическа кожена екипировка и за рейсингова.
Преценте хубаво какъв е Вашият стил и какви са нуждите Ви. Рейсинг екипировката по правило има най-високи нива на протекция и най-силно обдухване, разбира се е и най-скъпа. Освен това е неудобна за туристическо каране, каране при ниски температури, както и за разходки, когато слезнете от мотора.

[Когато избирате екипировка е добре да се спрете на познати имена] и да гледате дали протекторите са CE сертифицирани. Сред топ компанийте са:


Dainese
Може би най-качествената екипировка на пазара, но и с най-висока цена. С Dainese карат "Доктора", Макс Биаджи, Ники Хейдън, Стефан Брадл, Кевин Шванц, WSBK Леон Хаслам, Том Сайкс и много други. Компанията произвежда всякакъв вид екипировка, както има и модна линия.


Alpinestars
Има американска жилка в историята на иначе италиянската компания. Продукцията е на много високо ниво, цените също са високи, но като цяло по-ниски от Дайнезе. Произвеждат не само широк набор екипировка за рейсинг, туринг, сити и офроуд потребители, но и авто екипировка, маунтънбайк, както и поддържат модна линия. Дани Педроса, Хорхе Лоренсо, Кейси Стоунър, Бен Спийс, Марк Маркез са екипирани с GP технология на A-stars. WSBK - Джон Хопкинс, Карлос Чека, Юджийн Лавърти, Давид Салом, Лорис Баз, Джонатан Рей и др.


SPIDI
Отново италиянска компания, специализирана в производството на мото екипировка. Произвеждат високо-качествени и технологични екипи, както за туристическо, така и за рейсинг ползване. Алейш Еспаргаро, Кал Кръчлоу, Андреа Довициозо, WSBK - Леон Камиер, Марко Меландри и др.


Arlen Ness
Американската компания носи името на своя основател. Името на Арлен Нес се свързва с хот роди и чопъри. Разбира се това не му пречи да прави едни от най-добрите рейсингови екипи. С Arlen Ness карат Йони Ернандес, Алейш Еспаргаро и Хироши Аояма.


Rev'It
Mлада италиянска компания, създадена в средата на 90-те. Произвежда широк набор продукти - рейсинг, туринг и мода. Инвестират усилено в реклама, с Rev'It карат Брадли Смит, Алваро Баутиста и Ранди де Пуние.

IXON
Млада френска компания създадена през 1996 г., Колин Едуардс. Имат няколко модела костюми. Популярни са в супер-мото средите.

Spyke
Италиянска компания създадена в края на 80-те. Фокусира се върху правенето на рейсингови екипи на дорби цени. В определени периоди, Spyke са носили Трой Бейлис, Ранди Мамола, Лорис Капироси и др.

Suomy
Италиянска компания, която покрай каските прави и мото-екипировка. Качеството е приемливо, а цените са ниски.

Berik
Малка италиянска компания, която има няколко модела рейсингови костюми. Качеството им е на високо ниво.

AXO 
Компания създадена в края на 70-те г. в Калифорния. В началото се фокусира върху Офф-роуд екпировка. Днес правят и добри рейсингови екипи, но като цяло фокуса си им остава офф-роуд екипировка.

Blauer.
Американска компания, която произвежда полицейско работно облекло и между другото предлага мото-екпировка, която се разработва в Италия. С Blauer. кара Клаудио Корти.

Richa
Белгийска компания, която произвежда мото екипировка. Продуктите са с добро качество и приемливи цени.

Held
Немска компания, която произвежда мото екпировка. Историята на компанията датира от 40-те години на 20 век.


SIDI
Италиянска компания специализирана в производството на ботуши. Правят едни от най-добрите ботуши на пазара. Имат офроуд, рейсийнг, туринг и сити линии, така че да отговорят на всички нужди.

TCX, Forma, XPD, Gaerne
Италиянски компании, които произвеждат обувки. Правят добри мото ботуши на приемливи цени. С XPD карат Marco Melandri, Leon Camier.

Vanucci
Марка на "Louis" - имат кожена и текстилна екипировка. Качеството е на много високо ниво, а цените са бюджетно ориентирани. Препоръчително за хора, които не правят компромис с протекцията, но не желаят да заплащат пре-високи цени за производителите от по-горе. "Louis" предлагат и по-евтини варианти под брандовете на ProBiker и Cafe Racer, но там вече компромисът с качеството за сметка на цената е доста по-осезаем.

ICON
Американска компания, която вече има име в производствот на екипировка за екстремни спортове. От скоро произвежда и мото екипировка на доста високо ниво. Дрехите, обаче са по-скоро модни и насочени към клас: стънт и фрийстайл. Не правят кожени екипи засега.

Съветът ми е да пробвате тествате производители. Когато пробвате екпировката задължително заемете стойка "на мотор". Поседете 10-ина минути с нея и се убедете, че се чувствате добре. Внимавайте с пазаруването онлайн на мото-екипи. Много е важно екипът да Ви става и протекторите да се падат, там където е планирано да са!

За агресивно каращите, моят съвет е да не пестят от екипировка, което означава:

- хубава каска
- цял екип + гръбен протектор
- мото бельо под екипа
- рейсингови ръкавици
- ботуши от клас рейсинг

За туристите изискването, освен протекция, са удобство и комфорт в различни климатични условия и при дълги преходи. Оттам насетне каска, ръкавици, текстилни панталон и яке, и Gore-Tex непропускаеми ботуши са силно препоръчителни.

В случай, че не разполагате с достатъчен бюджет [не е срамно да се огледате на пазара за дрехи втора ръка.] Излизат много добри попадения на цени 2-3 пъти по-ниски от нови дрехи. Запомнете, по-добре цяостно екипиран с дрехи 2-ра ръка, отколкото половинчато с нови!

Няма коментари:

Публикуване на коментар