понеделник, 13 септември 2010 г.

Track Days - или как да избягаш от скуката

Моторизмът е опасно начинание, особено ако се практикува в града.
Пистовият мотор е машина която изисква особено отношение и внимание. Независимо 600, или 1000 кубика, тя не търпи безрасъдство и наказва жестоко, тези които я подценяват.


Какво означава да си моторист? Моторизмът има много аспекти, но като цяло се различават няколко потребности. Нуждата от придвижване в града, нуждата от адреналин, нуждата от свобода/разтоварване и на последно място кафе-рейсинг гъзарията. Тези последните рядко намират съмишленици в мотосредите, поради което създават собствени "рейсинг" групировки.

Те се отличават с употребата на ексцесивно количество газ при потегляне/преминаване/разминаване. Едно от големите геройства е да минеш по столичния бул. България с минимум 180-200 км/ч. Същите в голямата част от случаите не блестят и с особен умствен капацитет. Тези индивиди рядко се задържат на мотора повече от два-три сезона, просто защото за тях моторизма не е хоби, не е мания, не е призвание, а е просто социален статус. Разделянето им с моторите най-често идва след неуспешно каране на 1 колело, или пък след (по неприятния случай) сблъсък с маршрутка, или пък такси (и други видове джигити).


Разбира се не трябва да упрекваме никой. Всеки има право да ползва двуколесното, така както му хареса. Но за всички нас останали, за които моторът е страст, нещо повече от средство за придвижване, съществуват т.нар. Track Days.

 Карането на писта не е страшно, не е толкова опасно, колкото карането на пътя. Противно на очакванията Ви, там няма да Ви се подиграват, ако не можете да залягате като Роси, например. Никой няма да Ви откаже помощ, или съвет. Track дните набират все по-голяма популярност и вече са изключително достъпни. Ако все още не сте опитали, пробвайте - гаранция ще ви хареса :)
 В България track days се организират от ZEDMOTO на писта Дракон, до село Калояново - Пловдивско. Повече информация можете да намерите на www.zedmoto.com

3 коментара:

  1. Много добра статия. Този сезон не успях да се пробвам поради липса на кожен екип, но догодина мисля да се оборудвам с кожа и задължително ще направя няколко кръгчета в Калояново.

    ОтговорИзтриване
  2. Няма да съжаляваш, ако пробваш. Лошото е, че ще ти хареса :)))) и после няма оттърване...

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно изживяване:)
    А и готините хора създават невероятна атмосфера!
    Страшен кеф:)

    ОтговорИзтриване